Laddar

Världsarvsveckan inledd – detta händer på södra Öland

Besökare kan bland annat njuta av yoga, öländska tapas eller vandra i Majslabyrinten.

delningar

På måndagen var första dagen av årets världsarvsvecka. I år är det 38 lokala aktörer som arrangerar 85 aktiviteter från den 17 till den 23 juli.

Ett världsarv är något som är extra värdefullt för mänskligheten, det kan vara natur- och kulturmiljöer som på ett särskilt sätt berättar om människans eller jordens historia. Efter att ha brukats i hundratals, kanske tusentals år, har människans samverkan med naturen format södra Öland till vad det är idag. År 2000 hamnade södra Ölands odlingslandskap på världsarvslistan och sedan dess har världsarvsveckan firats årligen.

Emma Rydnér, världsarvssamordnare vid Mörbylånga kommun, hoppas att folk ska hitta eventet och lära känna landskapet som är södra Öland.

– Det är det unika som man inte kan uppleva någon annanstans om man inte är där och känner det själv, säger Emma Rydnér.

Arrangörer bakom världsarvsveckan har sett till att det finns något för alla. Vare sig det blir en långpromenad på Alvaret, barnaktiviteter eller att äta gott.

Emma rekommenderar flera av aktiviteterna som tar plats under veckan. Bland annat öppnar Majslabyrinten i Ventlinge där man nu för första gången kommer ut på den odlade marken. Tidigare har man bara kommit ut på betesmarken.

För matentusiasterna finns även ”Mat i världsarvet”, en matmässa med kopplingen att resultatet av ett odlingslandskap är mat.

Här hittar du hela programmet för världsarvsveckan.

Det här (och mer) händer under världsarvsveckan:

Barnaktiviteter i majslabyrinten ”Gestalter i världsarvet” Tisdag 18 juli, kl 13-16. Plats: Norrgården, Ventlinge. 100 kronor/barn.

Se världsarvet ur ett fågelsperspektiv utmed fågelvägen! Tisdag 18 juli, kl 13-15. Plats: Hulterstads kyrka.

Yoga vid vatten – källan – källmeditation i Dröstorps naturreservat Onsdag 19 juli, kl 10-12. Plats: Ekelunda, Dröstorp Naturreservat.

Guidning: Capellagården, en plats i världsarvet Onsdag 19 juli, kl 15. Plats: Capellagården, Vickleby. Samling i utställningsutiken Mattsons väg.

Vad är det som har hänt i Sandby borg? Onsdag 19 juli, kl 17. Plats: Samling vid nedfarten till Sandby borg. 150 kr/vuxen.

Öppet hus med rundvandring Torsdag 20 juli, kl 11-15. Plats: Hushållningssällskapet, Ölands skogby.

Prova matiga och söta öländska tapas Torsdag 20 juli, kl 17-23. Plats: Kastlösa 149.

Kurs i stenmursrestaurering Fredag 21 juli, kl 9.30-16. Plats: Ölands Museum Himmelsberga.

Kom och upplev din barndoms skola! Lördag 22 juli, kl 10-14. Plats: Skolmuseet i busstationen, Mörbylånga.

Golf i världsarvet/Norrgården cup Söndag 13 juli, kl 10:30. Plats: Grönhögen golf. Startavgift 50 kr + eventuell greenfee.

Relaterade artiklar