Laddar

Värmen ställer till det för jordgubbarna: ”Ska finnas till midsommar”

Skiftande temperaturer har skapat dåliga förutsättningar för regionens jordgubbsodlare. "Man kan bli stressad av torkan", säger Johan Wirbladh.

delningar

Våren och försommaren har hunnit bjuda på både snö och hagel samt högsommarvärme med uppåt 30 grader varmt. Det har ställt till en del problem för jordgubbsodlarna.

– Det är en begränsande faktor om det fortsätter vara lika torrt. Mängden bär minskar, även om man kan vattna så kan man inte vattna lika fort som det behövs, säger Johan Wirbladh.

Vanligtvis brukar man kunna plocka jordgubbarna runt månadsskiftet maj/juni, men än så länge har Wirbladh bara kunnat ”ströplocka”.

Man kan bli stressad av torkan, att bären blir små för att man inte hinner vattna. Det är mycket som spelar in hur det blir. Sedan kan man aldrig veta volymerna och priset, det beror på utbud och efterfrågan.

Hur ser det ut till midsommarhelgen, hinner ni bli klara?

– Jordgubbar kommer det att bli, det är jag helt övertygad om, så är prognosen just nu. Sedan kanske det inte finns lika mycket bär fram till midsommar, säger Johan Wirbladh.

– Det blir mest spekulation kring hur mycket jordgubbar det blir, det är värmen det hänger på.

Bäst förutsättningar för jordgubbar finns i södra delen av landet och i Skåne är plockningen redan i gång. Vissa regioner hade problem med att odlingarna fryste när kylan slog till, ett problem som även drabbade Kalmartrakten i viss utsträckning.

– Först trodde vi inte att det skulle bli så kallt, och sedan trodde vi inte att det skulle bli så varmt. Hur vädret ska bli kan man aldrig veta.

Vilket är ert mardrömsscenario?

– Det är att det blir för varmt och att bären mognar för tidigt. Så blev det förra året, och då går priserna ner. Nu är väl risken kanske att det blir för mycket bär veckan efter midsommar, säger Johan Wirbladh.

Relaterade artiklar