Laddar

VECKANS FRÅGA: ”Söker långvarig relation – och saknar sex”

Veckans läsarfråga till 24Kalmars sexolog Saga Alm Mårtensson handlar om en längtan efter både en livskamrat och sex.

delningar

Veckans läsarfråga:

Hej Saga!

Jag är en frånskild 51-årig kvinna som bor med min 20-åriga dotter. Jag är mycket engagerad i mitt arbete och arbetar på en arbetsplats med stort kvinnoöverskott. Jag har många goda väninnor. Jag träffar i mitt dagliga liv knappast några singelmän i min ålder.

Jag saknar en man som älskar och stöttar mig – en livskamrat – och jag saknar sex. Jag älskar sex men har levt i celibat sedan årsskiftet 2013 – 2014. Detta funkar inte för mig. Jag tar provat nätdejting men det har inte funnits kemi – inte ens i närheten av kemi, Jag är ute ibland och får förslag från män som är minst 10 år yngre än mig om att följa med hem och ha sex. Jag har aldrig följt med. Borde jag göra det för att komma ur detta dödläge?

Kemi har absolut funnits. Anledningen att jag inte följt med är att jag troligen kommer känna mig snuvad och sårad eftersom jag egentligen söker en seriös långvarig relation. Jag tror sex för en kväll kommer att såra mig.

Resultatet just nu är att jag inte får något av det jag vill ha. Jag är en attraktiv kvinna så det är inte där problemet ligger. Tacksam för hjälp och råd.

Saga svarar:

Hej!

Tack för din fråga. Önskan om att träffa någon, för en nära relation och/eller för sex är något som jag tror att många kan känna igen.

Utifrån vad du skriver så anar jag att du har kommit till någon form av vändpunkt där du känner att du vill ha förändring. Dels vill du ha sex, dels vill du ha en nära relation med en annan person. Att komma till en vändpunkt är ett stort steg mot det du önskar. Det är svårt att veta vilken väg vi ska ta om vi inte har något mål, du vet vad det är du önskar.

Som jag förstår det så har du haft möjlighet till sex med personer som du träffat ut, men upplever en rädsla för att bli sårad och den rädslan har gjort att du hittills undvikit att ha sex med dem.

Undvikande kan bli problematiskt för oss eftersom det omöjliggör att vi får nya erfarenheter som gör att vi omprövar de katastroftankar som vi har. När vi försöker att undvika smärta så riskerar vi att hamna i ett lidande. Livet innehåller för de allra flesta (om inte alla) smärta.

Du formulerar något som jag tror är viktigt ”Resultatet just nu är att jag inte får något av det jag vill ha”. Om vi låter rädsla för att bli sårade styra våra liv så riskerar vi att till slut stå där med livet som vi aldrig levde.

Vad jag också funderar på är vad det innebär för dig att bli sårad? Hur skulle du ta hand om dig själv om du blev sårad? Alla de tankarna och känslorna är något som du skulle kunna prata med en terapeut eller sexolog med om du vill det.

Det fina och svåra med sex och relationer är att vi inte kan vet vad något ska resultera i. Ibland är ett one night stand enbart het sex för en natt, ibland blir det en längre nära relation. Sex och relation kan vara något som kommer i ett paket, men behöver inte vara det.

Som jag skrev i början kan det vara bra att formulera för oss själva vad vi vill ha, samtidigt kan vi ibland missa chanser till att få det om vi glömmer bort att det finns en väg med olika steg som leder fram till det. Hoppas mitt svar var en hjälp på vägen!

Varma hälsningar, Saga

Har du frågor om sex och relationer? Mejla till: fragasaga@24malmo.se  Du är givetvis helt anonym. Varje vecka kommer Saga välja ut en fråga som hon svarar på. Svaren publiceras på 24Kalmar.se på fredagar.