Veterinärbrist slår mot Öland: "Djurhälsan ska komma först"

Djurägare är oroliga för vad som kommer hända i framtiden.

delningar

Anna Wretling Clarin, Jordbruksverket

Jordbruksägaren Stefan Johansson från Hörninge är orolig för djurens framtid.

Ett femtiotal jordbrukare hade tagit sig till Rydberggården.

Under onsdagen sammankallade Jordbruksverket tillsammans med LRF och Länsstyrelsen i Kalmar län till ett möte i Rydberggården i Algutsrum angående problemen som finns att rekrytera veterinärer till Öland. Ett femtiotal jordbrukare fanns på plats för att lämna sina synpunkter och för att få svar på vad som kommer hända efter årsskiftet.

Det finns för få veterinärer. Det är vi jordbrukare som står och ser problemet med djurhälsan först. Än så länge har det inte varit ett problem men man blir ju väldigt oroad över vad som kommer hända i framtiden, säger Stefan Johansson, Hörninge.

En långsiktig lösning enligt Stefan är att minska bristen på veterinärer genom att utbilda folk som vill arbeta med storboskap och rikta in utbildningarna.

– Man kan använda sig av kvotering och även sänka kraven på att bli veterinär. En annan lösning vore att utbilda oss djurägare i snabba och enkla behandlingar. Det vi kan göra just nu med läkemedel är väldigt begränsat. Skulle vi få en utbildning kan vi lämna över resultatet till veterinärerna under normal arbetstid och det skulle lösa många frågor, säger Stefan.

Anna Wretling Clarin från jordbruksverket var nöjd med mötet.

– Vi hade en bra dialog och jordbrukarna har fått lämna in sina synpunkter för en lösning på kort sikt. Vi kommer försöka att ha en fortsatt bra dialog, hitta en lösning och lämna information om vad som händer, säger hon.

Jordbruksverket undersöker möjligheterna som finns att upprätthålla veterinärberedskapen under kvällar och helger.

– Det behövs ytterligare någon för att upprätthålla beredskapen och vi försöker få till en lösning tillsammans med Ölands veterinärstation och andra berörda aktörer. Dessutom har vi undersökt om det möjligen kan finnas något samarbete mellan privata veterinärer och vad distriktsveterinärerna kan göra, säger Anna.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar