Veterinären om rabiesrisken: "Bara en tidsfråga"

Foto: Petter Arvidson, Bildbyrån / Jörgen Björnstedt, Mostphotos

"När den väl finns här, är den svår att kontrollera."

delningar

Det finns flera sjukdomar som kan spridas från hund till människa. Samlingsnamnet för den typen av sjukdomar är zoonos, och de blir både fler och vanligare i Sverige, rapporterar Måbra.

– Den zoonos vi veterinärer fruktar mest just nu är rabies, säger Monica Landström, veterinär med specialistkompetens på hundar på Ögonstenens djurklinik i Kalmar, till tidningen.

För en månad sedan dog en kvinna i Norge efter att hon smittats av rabies av en hundvalp i Filippinerna. Rabies är en virussjukdom som drabbar det centrala nervsystemet.

Rabies smittar via saliv och det är inte bara hundar som kan vara smittbärare utan också andra däggdjur som exempelvis katter, apor och fladdermöss. Sjukdomen finns ännu inte i Sverige.

– Men det är bara en tidsfråga innan den är här, och när den väl finns här, är den svår att kontrollera. Orsaken till att veterinärkåren tror att den snart finns här är den stora insmugglingen av hundar till Sverige. Hundar som som kommer in i landet med falska intyg är ett stort problem, säger Monica Landström.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar