Viktiga tipsen: Tänk på detta när du köper begagnad bil

Marcus Korner, specialist på begagnade bilar. Foto: Kamux, Matilda Larsson.

Bilhandlaren Marcus Korner på Kamux tipsar om vad du ska tänka på i motordjungeln.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Vad innebär blå avgaser? När ska man välja en elbil? Ska man fortfarande välja diesel?

Bilhandlaren Marcus Korner Kamux har delat med sig av sina bästa tips vid köp av begagnad bil.

– Fråga försäljaren om allt. Det är genom sin yrkeskunskap som försäljaren ska vinna kundens förtroende, säger han.

I Kamux stora konsumentundersökning "Sverige Köper bil 2018"  uppger tre av fyra svenskar att en begagnad är deras mest sannolika val vid nästa bilbyte.

– När man köper begagnat är initialkostnaderna avlagda, och luften har så att säga gått ur priset. Man betalar för vad man får, inte mer, säger Marcus Korner.

Att välja begagnat är också mer miljövänligt, då det förlänger livslängden på redan existerande bilar. Ur bilens totala livscykelperspektiv innebär det alltså lägre utsläpp per enhet, enligt Kamux.

När du förbereder köp av begagnad bil är det klokt att börja med att kartlägga dina verkliga behov: Vad ska bilen användas till? Kör du mest i stan eller längre sträckor? Behöver du transportera personer, husdjur eller större mängder gods och bagage regelbundet?

De här frågorna ger en anvisning om karossmodell och storlek, och snävar snabbt till det enorma utbudet av bilar på marknaden. Också valet av växellåda, liksom fram- eller bakhjulsdrift snävar till alternativen. Vilket drivmedel som är mest lämpligt påverkas främst av var och hur långt man kör årligen.

– Blir det mer än 1 500 mil börjar diesel redan bli förmånligare än bensin. Håller man sig främst inom städer, eller kör endast korta sträckor, finns det intressanta alternativ också inom hybrider och eldrivna. Med hybrider är det bra att minnas att bensinmotorn som kickar in på landsvägen bränner mer än normalt, då den samtidigt ska ladda också elmotorn.  säger Korner.

Nästan alla som söker begagnad bil i dag börjar leta på nätet. Man jämför, drömmer och räknar. När du identifierat dina behov och vilka egenskaper bilen ska ha, är det dags att lämna nätet och besöka den i verkligheten.

– Bilen är en stor investering, så det är inget man ska köpa utan att först klämma och känna på de olika alternativen. Först då förstår man verkligen skillnaderna mellan olika märken och modeller. Om det är en barnfamilj som kommer, låter jag dem till exempel testa att ställa in barnvagnen i olika bakluckor. Det är något man inte kommer åt via nätet.

Stämmer det att man köper bil på känsla? 

– Det sägs ibland så och visst kan känsla spela in, men för de allra flesta är bilen helt enkelt ett viktigt köp. Den ska vara driftsäker och trygg, och passa ens behov. Bilen är sällan en leksak man skaffar på impuls. Då är risken stor ångern kryper på så småningom.

Marcus Korners tips – så här kollar du bilen:

✓ Syna noga hela korgen och lackeringen i god belysning och ur olika vinklar.

✓ Kolla underredet med ficklampa för läckage och andra skador.

✓ Lyssna på motorns ljud på tomgång – både som kall och när den värmts upp lite.

✓ Öppna motorhuven och kolla oljan. Den ska vara klart brun och flytande, inte grumlig, svartnad eller innehålla orenheter.

✓ Kolla samtidigt skicket på kamremmen och kylvätskan. Den ska vara riklig och fri från olja och orenheter.

✓ Försäkra dig om att det finns tillräckligt med bromsvätska i behållaren.

✓ Be någon starta bilen och ställ dig själv så du kan kontrollera färgen på avgaserna. Det är ok med lite synlig rök i initialskedet, men fortsatt blåa avgaser kan indikera motorproblem.

Vindrutan ska sakna sprickor och stenskott. 

Mönsterdjupet på vinterdäcken ska vara minst 3 mm och 1,6 mm på sommardäck. 

✓ Testa också bekvämlighetsfunktionerna noggrant: Värme och AC, dörrlås och nycklar, alla fönsterhissar, sitsvärmare, blinkers, kör- och långljus mm.

Provkör alltid! Ta upp bilen i högre hastigheter i olika växellägen, och lyssna efter eventuella missljud från motorn. Ta ut svängarna rejält, känn efter och lyssna hur följsamt bilen låter sig manövreras. Ge även bromsarna en omgång och om du kan, kolla att bilen fortsätter i hjulens riktning också vid kraftig inbromsning.

Ställ frågor till försäljaren – en krävande och frågvis kund är till slut en mycket nöjd kund. 

Källa: Marcus Korner/Kamux.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar