Laddar

Vill effektivisera vården – lämnar in förslag om psykiatriambulans

Projektet PAM som Stockholms läns landsting gjort handlar om att vården av de som drabbas av akut psykiatrisk sjukdom ska bli effektivare. Liberalerna har nu lämnat in ett förslag om ett införande av psykiatriambulans i Kalmar.

delningar

För två år sedan startade Stockholms läns landsting ett pilotprojekt som de kallade PAM, Psykiatrisk Akut Mobilitet. Projektet bygger på att de testar en ny typ av ambulans som ska hämta folk som drabbas av akut psykiatrisk sjuk. Psykiatriambulansen,som den kallas, ska istället för polisen hämta de som drabbas av akut psykisk sjukdom. På så sätt kommer de få vård snabbare. Liberalerna med oppositionlandstingsrådet Pierre Edström i spetsen har nu lämnat in ett förslag om att införa det i Kalmar Kommun.

Patienterna är de största vinnarna i den här modellen. De får rätt vård snabbare. Att bli hämtad av en polisbil för att man är sjuk är integritetskränkande, det slipper man med denna lösning, säger Pierre Edström i ett pressmeddelande.

Utifrån hur lyckat projektet var i Stockholm där det nu blivit en permanent verksamhet, ser Pierre Edström flera fördelar med att införa det.

– Eftersom man får en första bedömning snabbt slipper patienten också åka in till psykiatriakuten när det inte behövs. Det är dessutom ett steg mot en mer jämlik vård. Jag vill bryta stigmat som finns kring psykiska sjukdomar, säger han i ett pressmeddelande.

 

 

 

Relaterade artiklar