Laddar

Vinstregn för Kalmarföretag under UF-mässan

Touchinghands UF som säljer armband för en god sak berörde och kammade hem flera priser under årets UF-mässa. "Verkligen en belöning på allt hårt jobb jag lagt ner".

delningar

Efter UF-mässan i slutet av förra veckan ser framtiden ljus ut för Olivia Svensbergh som driver Touchinghands UF. Under mässan kammade hon flera priser för sitt företag.

Hon vann i kategorierna: Årets Affärsplan, Hållbart Företagande och Årets Tjänst. Under kategorin Digital Kommunikation hamnade hon på en andra plats och som Årets UF-företag hamnade hon i topp tre.

Olivia Svensbergh startade sitt UF-företag Touchinghands för att göra välgörenhetsmarknaden mer personlig. Genom att sälja armband i par, där ena armbandet går till köparen och andra skickas till ett barnhem i Tanzania ska ett mer personligt band knytas.

– Jag ville tillägna mitt UF-företag till välgörenhet och började söka runt lite på vad som saknades. Ganska snabbt kom jag underfund med att det är en väldigt opersonlig marknad. Personer ger pengar och sen vet man inte vart de tar vägen. Jag ville skapa något som visar att pengarna verkligen kommer fram och inte fastnar hos en kostymnisse i Stockholm, säger Oliva Svensbergh.

Den person som köper armbandet kommer få en bild på barnet i Tanzania som fått det andra armbandet, allt för att det ska vara personligt och att köparen kan se att pengarna verkligen kommer fram.

Ett armband från Touchinghands kostar 125 kronor, varav 50 kronor skickas direkt till barnhemmet i Tanzania. I slutet av året beräknar Olivia Svensbergh att försäljningen av armbaden ska ha sålt för upp mot 31 250 kronor, och då går 12 000 kronor direkt till barnhemmet.

– Min förhoppning är att jag ska kunna driva UF-företaget vidare sen och kunna expandera och dra in ännu mer pengar, säger Olivia Svensbergh.

Under måndagsförmiddagen anordnandes en ”hyllningsceremoni” på CIS, för de elever som haft UF-företag, men främst för att hylla de olika vinnarna. Olivia Svensbergh var en av de som hyllades.

– Det känns jätteroligt såklart. Det är verkligen en belöning på allt hårt jobb jag lagt ner, säger vinnaren.

Förutom Touchinghands UF så hyllades även No Exclusion UF som blev Årets UF företag och vann i kategorin Årets vara. Det är Miranda Arvidsson och Olivia Gustafsson som ligger bakom företaget som vill belysa problem med utanförskap och mobbning.

– Vi har gjort en barnbok där mobbing och utanförskap tas upp. Det är en kapitelbok och efter varje kapitel finns en diskussionsdel, så det bli mer än bara en en bok man läser rakt upp och ner, säger Miranda Arvidsson.

I maj får vinnarna besöka Stockholm för att delta i SM för Ung Företagsverksamhet.

Relaterade artiklar