Laddar

Westbergh Upplevelser: ”Jag gillar att berätta”

Under Karin Westberghs matvandringar får man ta del av lokala skrönor, historier och öländska smaker.

delningar

Karin Westbergh är en kvinna med många strängar på sin lyra. Hon började karriären som bibliotekarie men har även hunnit med att arbeta som projektledare, föreläsare samt kultur- och fritidschef.

– Jag gillar att hitta på och utveckla saker samtidigt som jag är kultur- och matintresserad. Jag tyckte det skulle vara kul att starta något eget så jag började med cykelpaket med konst- och kulturinriktning på Öland. Jag trodde man kunde leva på cykelpaket men det kan man ju inte, tyvärr, säger Karin och skrattar.

Hon tog då inspiration från matvandringar i Skåne och Johan Theorins böcker om Öland. År 2008 startade hon matvandringar som äger rum på tre olika öländska platser, de firar alltså 10 år. Under dem får man ta del av lokala skrönor, historier och öländska smaker. Beroende på ort så dukas maten upp på olika platser i naturen och sista måltiden intas inomhus under två av turerna för att vandrarna ska klara sig undan eventuellt dåligt väder.

– Jag förbereder maten innan och bär med mig den, det är för otillgänglig natur där för att köra ut maten med bil. Det är alltid någon som hjälper till med att bära och alla brukar vara väldigt mätta efter vandringen.

Maten som man får smaka på under vandringen består bland annat av öländska bönor, potatissallad, naturbetat kött, salami, ost och marmelader av alla de slag. Recepten har Karin samlat i en kokbok, Öländska skrönor och bönor, tillsammans med några av de historier som berättas.

Förutom de öländska vandringarna så erbjuder hon även stadsvandringar i Kalmar. Det är inte ovanligt att hon klär upp sig i historiska kläder när hon berättar om stadens historia och de välkända släkterna Jeansson och Kreuger.

– De startar vid Västerport eller i Sylvanderparken med utsikt över Kalmar Slott och det blir mycket historia men även lite annorlunda grejer. Erotik var till exempel Kreugers största hobby och det är sånt som folk tycker är mest spännande att höra, säger hon.

Vad är det bästa med jobbet? – Det roligaste är att få träffa så mycket folk. Det är jättekul med så mycket kundkontakt och att få berätta alla dessa historier för dem.

Märker du att du har en särskild målgrupp? – Från början var det mycket äldre personer som intresserade sig för matvandringarna men det har blivit fler yngre med tiden. De kommer från hela Sverige men jag har märkt att det oftast är kvinnorna som ser till att bokningen blir gjord. Vissa ger bort en vandring i födelsedagspresent eller som en pensionsgåva, berättar Karin.

Den största utmaningen som Karin handskas med är att det tar en del tid att planera och förbereda allting.

– Jag gör allting helt själv. Jag har kollat på alternativ där en restaurang till exempel plockar ihop ett matpaket åt mig men det blir inte lönsamt då det är så många olika produkter. Det hade varit skönt om man hade någon mer som kunde hjälpa till under vandringarna och med cyklingen.

Karin har egentligen tagit ut sin pension och erkänner att hon kanske inte borde jobba så mycket som hon gör. Om det är någon som skulle vilja ta över hennes affärsidé med cykelturer så är Karin mycket öppen för förslag.

– Matvandringarna är jag beredd på att hålla på med, de kan jag planera bättre än cyklingen. Jag har en sommarstuga i Blekinge och vill såklart kunna vara där lite under somrarna också.

Trots att hon har ”gått i pension” och har planer på att avveckla vissa grenar i företaget så kommer inte Karin att ligga på latsidan. Det finns nämligen planer på att skriva en bok om Småland.

– Jag skulle även kunna tänka mig att hjälpa andra att bygga upp verksamheter som jag gjorde när jag var projektledare för Glasriket och tog fram deras cykelpaket, avslutar Karin.

Veckans företag Vet du något företag som du tycker att vi borde uppmärksamma? Tipsa oss genom att mejla redaktionen@24kalmar.se eller skriv till oss på Facebook.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.