Laddar

White Guide prisade StrandNära: ”Har inte förstått det än”

På sex månader har öländska StrandNära fått sin restaurang listad i White Guide, samt fått sitt café utnämnt till "Årets hållbara café". "Det är överväldigande och vi har inte riktigt förstått det än, säger delägaren Erica Anerhof.

delningar

StrandNära Ekocafé på Öland blev för ett par dagar sedan utsedda till årets hållbara café av restaurangguiden White Guide. De vann med motiveringen: ”För att ha utvecklat en ekologisk caféupplevelse där omsorgen om miljön är lika stor som smakerna på ölandssnurrorna bakade på lokalodlat ölandsvete”. Segern firade ägarna Erica och Mikael Anerhof – på ett ekoställe i Stockholm.

– Vi är ekonördar, så vi valde att fira på ett nytt ekoställe innan vi åkte tillbaka till Öland. Men vi är verkligen jätteglada över den här utmärkelsen. Det är så roligt, säger en sprudlande glad Erica Anerhof till 24Kalmar.

Paret Anerhof köpte pensionatet 2008 och påbörjade omedelbart en totalrenovering. Ett par månader senare öppnade de upp för att kunna ta emot de första gästerna. Nu driver de ett bed & breakfast, vandrarhem, café och restaurang på StrandNära som är beläget i den pittoreska Ölandsbyn Stora Frö.

– Vi var inte så gamla när vi köpte stället och hade varken mycket livs- eller arbetslivserfarenhet. Men vi gjorde det vi tyckte kändes rätt och det blev bra. Vi trivs jättebra och att jobba med folk inom besöksnäringen ger en så mycket positiv energi, säger Erica Anerhof.

Mikael och Erica brinner för det ekologiska och hela verksamheten präglas av miljötänk. Den ekologiska restaurang- och cafédelen är sedan ett år tillbaka certifierad med tre KRAV-märken – den högsta certifieringen som innebär att minst 90% av det totala inköpsvärdet av livsmedel består av KRAV-märkta produkter. Det finns endast ett tiotal restauranger i Sverige med den högsta certifieringen.

– Det är så många som säger att de serverar ekologiskt, men en certifiering är en trygghet för gästen. Allt vi serverar görs på minst 90 procent ekologiska råvaror. Om man ska räkna exakt är cirka 96 till 97 procent ekologiskt, men en del produkter finns inte ekologiskt. Det finns varken vatten eller salt som är ekologiskt, utan vi måste använda havssalt istället, säger Erica.

Och tillgången är begränsad? – Ja, allt ekologiskt tas ju fram på naturlig väg. Vissa produkter tar slut och det är bara att acceptera. Det är lite som förr i tiden när man fick utgå från det som fanns. Vi kan inte gå till en granngård och säga: ”Det här vill vi ha i dag”, utan vi får anpassa oss. Det är både ett hantverk och en riktig utmaning.

2015 har blivit ett sagolikt bra år för StrandNära som i februari fick sin restaurang listad i White Guide. De hann knappt landa, innan beskedet kom att även cafét skulle bli listat i restaurangguiden – och slutligen vinnare i kategorin ”Årets hållbara café” som delades ut i samarbete med KRAV.

– Vi var jätteglada för restaurangen och nu kom detta… Det är överväldigande och vi har inte riktigt förstått det än.

Varför vann ni? – Jag hoppas att det är för att vi försökt skapa en helhetsupplevelse och visat att det går att skapa en ekologisk livsstil. Vi har boende, mat och kan erbjuda promenader, cykelturer och så vidare. Det finns mer än att bara komma förbi på en kaffe och kaka.

Vad är drömmen för Er och StrandNära? – Vi drömmer inte så mycket, utan vi lever i nuet. Vi kör på så länge vi trivs och tycker det är roligt. Just nu trivs vi jättebra med det vi gör.