Laddar

Widéns Åkeri: ”Alla drar sitt strå till stacken”

Hos familjeföretaget Widéns Åkeri bidrar alla med god stämning och hög arbetsmoral.

delningar

År 1979 drog Göran Widén igång Widéns Åkeri i Kalmar, då hade han endast en lastbil som han i huvudsak körde för ICAs räkning. År 2000 kom sonen Pierre Widén in i företaget och fyra år senare anslöt även dottern Malin Widén. Idag drivs åkeriet som ett riktigt familjeföretag där både pappa, mamma, makar, svärföräldrar och nära vänner arbetar. Företaget omsätter ca 70 miljoner kronor om året och har ca 50 anställda.

– Att familj och nära vänner jobbar i företaget ser jag bara som positivt, säger Pierre.

På Widéns Åkeri anländer och lämnar lastbilarna terminalen i en strid ström varje dag. Precis som när åkeriet startades så är ICA fortfarande en viktig kund trots att man sedan dess utökat verksamheten. I huvudsak hämtar man in varorna, lastar om dem och distribuerar sedan ut dem till ICA-butiker runt om i regionen.

En stor del i deras framgång beror på den snabbfothet och flexibilitet som finns hos alla anställda när det krävs förändringar.

– Det är ett jäkligt gott gäng här, de vill alltid företagets bästa och kommer med lösningar på hur vi kan bli bättre. Det är vi måna om och vi vill att de ska känna sig delaktiga, säger Malin.

Stämningen på arbetsplatsen och personalens arbetsmoral är något som både Malin och Pierre lyfter fram som det bästa med deras jobb.

– Det kan vara dagar som det är helt maxat och så kommer det in tre grejer till som ska göras eller så får man en sjukanmälan på morgonen. Då börjar man flytta och fixa, klippa och klistra för att få det att gå ihop och helt plötsligt har man fått det att funka ändå. Alla gör verkligen det lilla extra när det behövs, säger Pierre.

Han berättar att de hade en olycka för inte så längesedan då en av deras chaufförer åkte in i ett mitträcke på vägen och blev ståendes. Med en gång aktiverades flera olika personer och man hade löst problemet och sett till att varorna skulle kunna levereras till kunden på bara en timme.

– Alla ger sitt yttersta för att lösa problemet och den kraften man känner när man hör det sorlet är speciell. Folk verkar också tycka att det är roligt att ställas inför de här utmaningarna istället för att det skulle vara jobbigt.

– Alla drar sitt strå till stacken och det är den tryggheten som ger oss nöjda kunder. Vi har ett gäng som är enormt viktiga i det vi håller på med och de går att lita på till 100 procent! Vi tycker även det är roligt att våra anställda umgås privat och nu ska det till och med startas upp ett korplag i fotboll, säger Malin.

De utmaningar man står inför är också kopplat till personal. Efter nyår kommer man att behöva rekrytera ca 20 chaufförer som kan tänka sig att jobba under våren och sommaren då man har en stor volymökning i verksamheten samt semestrar att täcka och även om man hela tiden får in ansökningar så måste de ha rätt kompetens och behörighet.

– Vår utmaning handlar om vart vi ska leta efter de här människorna.  Innan var det många äldre som hoppade in och körde lite extra men de väljer att inte förlänga sin behörighet då det blir för dyrt. Vi hoppas bland annat att vi ska kunna hitta en lösning där vi kan integrera fler nysvenskar och vi hoppas även kunna få in fler tjejer, säger Pierre.

På frågan om vad som ligger i företagets framtid så är Pierre snabb med att svara:

– Det är precis det vi sitter och diskuterar nu. Jag känner att det är en ny epok som väntar, vad det sedan blir är lite mer oklart. Du får komma tillbaka om en månad så kanske vi har bestämt oss!

Hur är det att driva företaget från Kalmar?

– Jag ser vår placering som en fördel, trots få tillverkningsindustrier har vi en växande turism på Öland och Kalmar vilket möjliggör mer jobb för oss under dessa perioder. Det ställer krav på flexibilitet och det är något vi gillar, avslutar Pierre.

Veckans företag Vet du något företag som du tycker att vi borde uppmärksamma? Tipsa oss genom att mejla redaktionen@24kalmar.se eller skriv till oss på Facebook.

Relaterade artiklar