Wilmer satsar på Ironman: "Började med ett skämt"

Här på Stortorget hoppas Wilmer springa i mål i augusti. - Foto: Mattis Andersson

Tävlingen går en vecka efter hans 18-årsdag. Nu kan han bli Kalmars yngsta deltagare någonsin.

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Under flera år har Wilmer Uddén Karlsson varit funktionär på Ironman i Kalmar. Den 10 augusti fyller Wilmer 18 år. Det gör att han den 17 augusti själv får delta i den tuffa tävlingen, som har en åldersgräns på 18 år.

– Jag har varit funktionär i flera år. Både i registreringen, på bike park och lite allt möjligt. Hela idén med att själv köra började med ett skämt med några kompisar. Sen när vi kom till registreringen på morgonen dagen efter Ironman så blev det bara gjort. Sen var det extra roligt i och med min ålder, säger Wilmer.

Under 2019 års Ironman i Kalmar kommer Wilmer vara en av de yngst deltagande, sannolikt den yngsta och kanske även yngst någonsin.

Nu kombinerar han sina gymnasiestudier med en satsning som inte många klarar av. 18 år och en vecka gammal ska han försöka sig på utmaningen att simma 3,86 kilometer, cykla 180,2 kilometer och springa ett maraton på 42,2 kilometer.

Vanligt för en nybörjare inom Ironman är att man oroar sig inför den långa och tuffa simningen. För Wilmer är det dock annorlunda.

– Simningen är jag inte orolig för. Inte alls faktiskt. Jag har simmat för Kalmar simsällskap och nu har jag kurser både för barn och lite äldre. Jag har också crawlkurser för vuxna, säger Wilmer.

Den långa cyklingen följt av löpningen har Wilmer mer respekt för. Både för distanserna men också en stor ödmjukhet inför att inte veta hur det känns att börja löpa efter att ha cyklat 18 mil. Han har därför en plan för hur han tränar.

– Det är ju 18 mil. Jag känner mig ganska säker där också. Jag ska försöka hålla ut. Nu under vintern försöker jag att bara nöta, sitta och försöka hålla samma fart i en längre tid så att jag stärker mig. Sen varvar jag det med snabba intervallpass ibland.

En annan viktig parameter i Wilmers träning är att kunna hålla sin kontinuitet. Han försöker därför att hela tiden träna så att han också ska kunna träna dagen efter.

– I början tränade jag stenhårt så att jag verkligen fick träningsvärk efter varje pass. Jag sprang jättelångt en dag i månaden, men så kunde jag inte springa på flera dagar sen. Det har jag ändrat. Jag vill kunna hålla kontinuiteten. Kondition är ju en färskvara, menar Wilmer.

För att få inspiration i sin träning så följer han vissa elitidrottare. Bland annat så kollar han på kända triathlonprofiler på youtube för att hela tiden lära sig nya saker.

– Man lär sig ju något nytt varje dag. Jag är ingen triathlet eller elitidrottare sedan tidigare. Så jag vet inte så mycket mer än att jag tycker det är roligt. Men man lär sig en del om hur man ska göra och inte göra av andra, säger Wilmer.

När det kommer till löpträningen har Wilmer också en utstakad strategi. Löpningen är den grenen där det är som lättast att ådra sig skador och förslitningar vilket kan försämra både träning och prestation.

– Löpning är ju alltid löpning. Men det kan vara svårt att veta hur det känns när man cyklat och simmat så långt innan. Men även där försöker jag att nöta så mycket jag kan. Jag räknar inte så mycket distans utan jag räknar mest timmar. Sen försöker jag blanda cykel och löpning ibland, säger Wilmer.

Har du tänkt något på hur du ska äta under loppet?

Inte så mycket. Men jag tränar på att äta när jag tränar. Så att kroppen blir van vid att ta in bars, gels och energidrycker. 

Har du hunnit fundera något på tider?

Jag vill komma under under 13-14 timmar. Jag vill iallafall inte gå i mål sist, även om det hade varit häftigt.

Hur gör du med allt material kring sporten?

Det är en hel vetenskap med allt man ska köpa. Jag har cyklat lite mountainbike men jag har noll koll på allt kring landsvägscykel. Men jag ska cykla på en vanligt landsvägscykel som jag satt tempobågar på. Någon våtdräkt har jag inte köpt än, vi får se vad det blir för någon.

Fem snabba med Wilmer:

Favoritpass? Distanspass, simning.

Äter helst efter ett långt pass? Pizza

Favoritmusik under träning? Bruce Springsteen (Rock)

Starkaste gren? Simning

Favoritpryl inom triathlon? Zwift

FAKTA

Wilmer Uddén Karlsson:

Ålder: 17

Gör: Studerar andra året på Stagneliusskolan

Bor: Stensö i Kalmar med familjen

Övriga intressen: Läser läxor, jobbar eller hänger med kompisar

Cyklar på: En Lapierre

Springer i: On Cloud

Triathlondräkt: Funderar på en Fusion

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar