Laddar

Wirbladhs: ”Kört på i samma anda i 25 år”

Till helgen firar Kalmars äldsta – och en av de mest populära gårdsbutikerna – 25-årsjubileum.

delningar

Det är nu 25 år sedan familjen Wirbladh startade upp sin gårdsbutik hemma på gården i Smedby. Sedan dess har ortsbefolkningen alltid haft närproducerat kött och andra råvaror inpå knuten.

– Alla startade gårdsbutiker på den tiden och det var väldigt inne. Många har lagt av sedan dess, men nu börjar vi märka av trenden igen med allt det här närproducerade, säger Johan Wirbladh, som startade butiken tillsammans med mamma Ingrid och pappa Håkan.

Håkan finns dessvärre inte i livet längre – men Ingrid är fortsatt aktiv i verksamheten.

– Hon kämpar på och hjälper till. Det har alla i hela släkten gjort någon gång under sitt liv, i stort sett.

I dag jobbar Elisabeth Lindahl, sonen William, frun Gun och Johans mamma Ingrid på gården och i butiken.

– Jag och William har mycket hand om lantbruket. Jag styckar även köttet själv och ser till så det är bra kvalitet på grejerna vi säljer.

Han beskriver de första åren med gårdsbutiken som de allra tuffaste.

– Då var vi inte med i EU. Efter att vi gick med där har allt blivit bättre för lantbruken – och även oss här i gårdsbutiken, säger Johan Wirbladh.

Wirbladhs gårdsbutik är den äldsta – och en av de allra mest populära i Kalmar. Deras jordgubbar säljs till en rad olika matbutiker.

– Det har blivit väldigt populärt med vårt självplock. Man får gå helt själv och plocka ihop sina bär. Det var inne för 25 år sedan – och har börjat komma nu igen. Det är likadant med gårdsbutiker och det närproducerade. Folk är mer medvetna nu och vill veta vad de stoppar i sig.

Att hålla i gång både ett lantbruk och en butik kräver mycket tid. Men det är inget som bekymrar Wirbladhs något nämnvärt.

– Så är det för alla egna företagare. Visst kan det bli långa kvällar när man ska göra rent efter att ha slaktat och så. Men samtidigt kan man sluta tidigare och ta sig ledig tid när tillfälle ges. Allt är på gott och ont.

Något som däremot har bekymrat familjen är arbetet med den nya E22:an.

– Det har påverkat oss negativt. Så är det absolut. Det säger alla som har butiker eller verksamheter här ute. Det har inte blivit den ökningen de senaste åren som vi varit vana vid – och det beror väldigt mycket på vägarbetet. Men förhoppningsvis blir det väldigt bra när det är färdigt inom kort.

Totalt har man 250 nötdjur och 150 grisar på gården.

– Vi väljer ut de bästa djuren och finaste bitarna till butiken. Våra två huvudben vi står på är köttet och jordgubbarna, kan man säga.

Hur ser ni på framtiden? – Den ser vi väldigt ljust på. Vi har kört på i samma anda i 25 år och det har fungerat bra. Man vill givetvis alltid utvecklas och hitta nya vägar, men det får inte blir för mycket heller. Man får ta det i lagom takt och nivå.

På fredag och lördag kommer det serveras kaffe och fika och familjen Wirbladh kommer även att ställa ut gården alla maskiner.

Veckans företag Vet du något företag som du tycker att vi borde uppmärksamma? Tipsa oss genom att mejla redaktionen@24kalmar.se eller skriv till oss på Facebook.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.